Saptamana trecuta, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a avut obraznicia sa faca niste declaratii nu foarte magulitoare pentru atotputernica Biserica Ortodoxa Romana. Omul denunta practica aberanta a invatamantului din Romania de a inscrie elevii din oficiu la cursul de religie. Si nu o denunta ca se plictisea, ci pentru ca incalca un mic paragraf.  Un biet articol din cartulia aia, care toti o studiaza facultativ prin Romania, de-i zice Constitutia.

Articolul ala – 29, alineatul 6 cica il cheama – prevede ca “Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine”. E scris destul de clar acolo, zic eu. Atat de clar incat pana si un popa ar trebui sa fie capabil sa inteleaga. Sau un director de scoala. Asa incat sa intrebe parintii ce vor sa le faca odraslele la scoala? Sa fie spalate pe creier de vreun fanatic ce preda religie sau sa faca vreun curs util?

Dar Biserica Ortodoxa Romana a ratat din nou ocazia sa taca din gura. S-a indignat pana la dumnezeu intr-un comunicat de presa si a pus mana si pe cartulia aia, Constitutia. Din care au dedus ei ca religia trebuie sa fie predat obligatoriu. Ca va ia maam dracului, da?  Desi acolo scrie clar ca “statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult. În școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege.” Adica e organizat, e garantat prin lege. Nu scrie nicaieri ca e obligatoriu. Dar na, dupa ce citesti biblia o viata, e cam greu sa intelegi niste chestii scrise normal.

Biserica ortodoxa Romana Cursuri Despre Voi

 

Asa de mare i-a fost indignarea Bisericii  incat a mers pana la a da exemple din cele mai cunoscute procese CEDO pe teme asemanatoare. Mais a cred ca au anhajat si un consultant ceva.  Totusi e amuzant ca dupa atata indignare,  pana la urma recunoaste in acelasi comunicat de presa ca participarea la cursurile de religie este optionala, iar parintii isi pot retrage oricand copii. De ce a facut atata tambalau cand exact acelasi lucru l-a sustinut si Csaba Asztalos? Pai simplu. Daca or sa inceapa unele scoli sa intrebe parintii daca-si dau acordul  or sa apara problemele. Sigur se vor gasi destui sa refuze, si asta nu e bine, tot poporul trbuie spalat temeinic pe creieri.

Si daca ajung destui sa refuze, scolile vor trebui sa ofere o alternativa la ora de religie. Pentru ca acum, cei ce refuza participarea sunt tinuti intr-o alta clasa cu ochii pe tavan. Asa ca de voie de nevoie, raman la ora. Daca apar alternative, vor pleca si mai multi de la cursurile de religie. Si Biserica Ortodoxa Romana va ramane fara prosti care sa le dea bani pe viitor. Nu e frumos deloc.

Pentru ca este mult mai usor sa interpretezi legile ca “inscriem toti elevii la cursul de religie si cine vrea ii retrage” decat ” cerem aprobarea parintilor si inscriem doar elevii care au primit-o”  Ultima varianta ar scuti si niste bani de la buget platiti micilor inchizitori care se ocupa cu inutilele cursuri. Si normal ca CEDO nu are nici o problema cu predarea religiei, pentru preda religie este una si alta e sa faci propaganda si sa indoctrinezi religios copiii. Cum face mirifica Biserica Ortodoxa Romana prin scolile patriei.

Imaginea de mai jos, data publicitatii de catre cei de la ASUR,  este luata dintr-un manual de religie aprobat de smeritul Minister al Educatiei:

 

iserica Ortodoxa Romana Despre Voi

 

 

Deci micutii sunt invatati de catre Biserica Ortodoxa Romana ca in zilele de sarbatoare stai frumos si te rogi. Nu e minunat sa vrei sa-ti scoti copilul duminica in parc si sa-ti spuna “Nu, azi trebuie sa mergem la biserica, altfel o sa murim in iad” ? Eu abia as astepta sa aud asta. Si sa ma duc sa-l pup pe profesorul ala ca e dashtept! Pentru ca la asta se va ajunge fratilor.

Daca aveti impresia ca exagerez, sa aruncam o privire pe programa scolara propusa de Ministerul Educatiei pentru disciplina Religie, la clasa pregatitoare. Exact atunci cand aia micii sunt foarte influentabili si cred orice.  La competentele generale ale cursului este trecuta “Aplicarea unor norme de comportament specific moralei religioase, în diferite contexte de viaţă” Adica nu predarea religiei, nu cateva povesti acolo, cum vrea Biserica Ortodoxa Romana sa para ca se face. Ci se merge direct pe norme de comportament. Adica pe formarea religioasa a copiilor. In spiritul crestin, desigur.

Si asta nu se intampla doar la scoala. Nu va duceti copiii la biserica pentru ca vreti sa aleaga ei mai incolo daca se duc sau nu? Nicio problema, ii duce scoala si chiar ii impartaseste. In acelasi document, la Contexte şi medii de instruire este trecuta vizita la sfanta institutie: “Biserica este un spaţiu cu înalte valenţe educative pentru ora de religie. Profesorul poate organiza vizite la biserică cu elevii cu diferite ocazii şi scopuri: pentru participarea si observarea anumitor slujbe bisericeşti; pentru a primi Sfânta Împărtăşanie” Pentru ca asta e bine pt copiii tai, nu ai tu treaba. Popa stie mai bine!

Si asa, scoala romaneasca a ajuns mediul perfect de spalat copiii pe creier, exact ca pe vremea comunismului. Plus, bonus, totul se face pe banii tai, fara sa te intrebe nimeni daca esti de acord. Pentru ca asa e in Romania.

 

15 Responses to Biserica Ortodoxa Romana iti spala copiii pe creier cu binecuvantarea Ministerului Educatiei

 1. IlieMoromete says:

  Locuiesc in afara Romaniei, intr-o tara preponderent catolica. Cand mi-am inscris copilul in clasa intai, la capitolul religie am avut de ales intre: crestinism catolic, crestinism ortodox, iudaism, hinduism, budism sau, ultima optiune – morala, care este un fel de curs de cunostinte civice pentru cei mici. Majoritatea copiilor sunt inscrisi la morala. Sper ca si in Romania sa se schimbe lucrurile, insa din cate citesc, lucrurile merg in directia inversa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
 2. Nautilus says:

  D-ale carnava…. “sistemului politic democratic”, nene Iancule!

  Mitropolia Moldovei cere iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării.”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Minunat….asta ne mai lipsea…dar nu inteleg ceva totusi…Teoctist era cunoscut ca fiind un poponar convins…astia-s neaga traditiile acum?

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: +1 (from 1 vote)
   • Nautilus says:

    După cum spun ştirile de la ora 5, popii şi călugării noştri de pe tot cuprinsul ţării nu se dezic de tradiţia obiceiurilor dosnice tipic călugăreşti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Aedrin says:

  Da ba! in calitate de tatic, sunt direct interesat sa NU ofer o educatie religioasa copiilor mei. Fiecare are dreptul sa afle si sa judece singur, nu constins de un individ neted pe creier.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Arthur says:

  “1.3. Aplicarea unor reguli de comportament moral-creştin în contexte de viaţă familiare : organizarea unor exerciţii de manifestare a dezacordului faţă de comportamente care încalcă valorile moral-creştine .”

  Oare numai mie imi suna…. periculos?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 5. Sebastian D. says:

  stai ca nu pricep, ce treaba are ala cu Romania?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Nautilus says:

  scoala romaneasca a ajuns mediul perfect de spalat copiii pe creier, exact ca pe vremea comunismului

  Asta e fraza cheie, care explică tot.

  Ghici care e politicianul cel mai furios-religios şi mai taliban dintre câţi cunoaştem?..

  .
  .
  .
  .
  …Vladimir Voronin :D

  ~Nautilus

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Preafericitul says:

  sau de ce nu cu aceste strofe tot ale lui Eminescu:

  Eu nu cred nici în Iehova,
  Nici în Buddha-Sakya-Muni,
  Nici în viaţă, nici în moarte,
  Nici în stingere ca unii.

  Visuri sunt şi unul ş’altul,
  Si tot una mi-este mie
  De-oiu trăi în veci pe lume,
  De-oiu muri în vecinicie.

  Toate – aceste taine sfinte
  Pentru om frânturi de limbã —
  În zădar gândeşti, căci gândul,
  Zãu, nimic în lume schimbã.

  Si fiindcă în nimica
  Eu nu cred—o, daţi-mi pace!
  Fac astfel cum mie-mi pare
  Si faceţi precum vã place.

  inca doua strofe din imparat si proletar:

  Religia – o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
  Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea –
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 8. infnithy says:

  Sebastian, ar trebui sa inchei postul tau cu urm. strofa:

  “Nu ne mustrati! Noi suntem de cei cu-auzul fin
  Si pricepuram soapta misterului divin.
  Urmati în calea voastra multimii de absurzi
  Si compuneti simfonii si imnuri pentru surzi,
  Ascutiti adevarul în idoli, pietre, lemn,
  Caci doar astfel pricepe tot neamul cel nedemn
  Al oamenilor zilei sublimul adevar ­
  Ce voi spuneti în pilde, iar noi l-avem din cer.”

  Preot si filozof – M.Eminescu

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. thedogg says:

  Bravo!, bine punctat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

More in Catedrala Neamului (6 of 8 articles)